Френските филми... вече си знаете! Когато мернах  по Синемакс и видях,

...
Френските филми... вече си знаете! Когато мернах  по Синемакс и видях,
Коментари Харесай

Розали Блум

Френските филми... към този момент си знаете! Когато мернах  по " Синемакс " и видях, че няма съвсем никакви награди (освен многозначителна номинация " Сезар " за дебют през 2015 година и оценката на публиката в Хихон) и че е с мижава оценка 6.8 в IMDb, бях нащрек: съществуваше огромна възможност да е доста прекрасен. Това, несъмнено, се удостовери изцяло. Режисьор (дебютант) е Жулиен Рапено, сценарист на доста качествени галски продукции (и камерни, и криминални), а историята е снимана по... графичен разказ на Камий Журди! Изобретателно сблъскани от ориста по този начин, че да имат чудесната опция да си оказват помощ един на различен и да се излекуват... Венсан Машо (Киан Кожанди) е млад мъж, плешив, сгънат, неосезаем, бледен и кокалест, фризьор, прибрал се в дребното си родно градче от Париж след любовно отчаяние (още има вяра, че раздялата е временна). Налага му се да живее с престарялата си, само че крепка, държелива и ексцентрична до изкуфялост майка Симон (Анемон), която гледа котки и съвсем не излиза от къщи.

С контузия от детството (тираничен и преобладаващ към този момент починал баща), той инцидентно един ден вижда в дребен магазин собственичката Розали Блум (Ноеми Лвовски, какви очаквания даваше едно време), 50-годишна грозновата къдрава жена, ведра, слънчева, общителна и грациозна, с чудесна фигура. Убеден, че я познава отнякъде, той стартира да я следи. Вечер тя пее в квартална механа, само че другояче е мистериозна самотница.

Толкова е неблаговиден (преравя ѝ боклука и открива неизпратени писма до незнаен мъж), че Розали бързо го разкрива и убеждава племенницата си Од (Алис Изаас) да го дебне. Од е объркана чаровна дребна и изкусителна към двайсетгодишна скарана със фамилията си госпожица, безработна и лъжеща, че учи, живееща в студио с налудничавия, отдаден на провалени дела и несъответстващ " пърформанс-творец " и позьор Колокатер (Филип Ребо). жена вербува и двете си приятелки - бъбриви, дръзки, цапнати в устата, палави и неуправляеми, и гонитбата стартира.  Научаваме последователно, че Розали е отхвърлена от си поради младежко тежко провинение и че крие тъмна загадка. След като първо се подиграва с Венсан, тя взема решение да отиде да се подстриже при него, а Од също му се разкрива...

Деликатно, нежно и незабелязано сме въвлечени във водовъртежа на взаимоотношенията сред мъчително засегнати, обезверени, комплицирани и лутащи се, но положителни, фини, вежливи и културни хора, остроумно сблъскани от ориста по този начин, че да имат чудесната опция да си оказват помощ един на различен и да се излекуват. С схващане, и наложителната обич. А финалният кадър преди надписите ни обяснява и последната мистерия.

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, единствено той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични познания в гореизброените области и освен в тях. За наша наслада Боян има личен блог, публикации от който публикуваме при нас с неговото общително единодушие. Останалите му титанични материали можете да откриете .
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР